Kızılötesi termometre, kullanıcıların yüksek sıcaklıkları güvenli bir mesafeden ölçmelerine olanak tanıyan temassız yöntemle sıcaklığı ölçer. Üretim kalite kontrolünde, ekipman bakımında ve sorun gidermede önemli bir rol oynar.
Bu makalede kızılötesi termometre alımında önemli bir teknik endeks olan “mesafe-nokta” (D:S) oranı tanıtılacaktır.
Öncelikle kızılötesi termometre lazerinin işlevini bilmemiz gerekir. Termometrenin ölçüm alanına nişan almasına yardımcı olan bir gösterge görevi görür. UNI-T'nin termometrelerini örnek alırsak, üç yaygın lazer türü vardır:
Tek lazer: Ölçüm alanına nişan almanın basit bir yolunu sağlar. Ancak, yalnızca genel alanı gösterebilir.
Çift lazer: Ölçülecek nesnenin yüzeyindeki iki lazer noktası arasındaki mesafe yaklaşık olarak dairesel ölçüm alanının çapı kadardır.
Halka lazer: Halka, ölçüm alanına yaklaşır.
Çift lazer ve halka lazer ölçüm alanını daha doğrudan ve doğru bir şekilde gösterebilir.

Kızılötesi termometre, kızılötesi enerjiyi odaklamak için bir lense sahip optik bir sistem kullandığından, bu enerjinin odaklandığı alan bazen termometrenin görüş alanı olarak adlandırılır . Görüş alanı bazen nokta olarak da adlandırılır. Kızılötesi termometreden en iyi sonuçları almak için görüş alanını anlamanız gerekir.
Ölçüm yaparken, ölçülen hedefin ışık noktası çapından daha büyük olduğundan emin olun. Hedef ne kadar küçükse, test mesafesi o kadar yakın olmalıdır. Ölçülen hedefin, termometrenin ışık noktası çapının iki katından daha büyük olması önerilir.

Kızılötesi termometre ile ölçtüğü yüzey arasındaki mesafe arttıkça görüş alanı genişler. Cihazın ölçülen yüzeye olan yönelimi de görüş alanını etkiler. En dar görüş alanını elde etmek için cihazı ölçtüğünüz yüzeye dik veya 90° açıyla tutun.
Bir IR termometreyi doğru şekilde kullanmak için, bir IR termometrenin tüm görüş alanı boyunca ortalama sıcaklığı ölçtüğünü aklınızda bulundurmanız önemlidir. Bir yüzey aletin görüş alanını doldurmadığında, alet sıcaklığını iyi bir şekilde ölçemeyecektir çünkü okuması, yüzeyin yanındaki veya arkasındaki şeylerin sıcaklığını da içerecektir.
Belirli bir mesafede bir IR termometrenin görüş alanının boyutunu belirlemek için, cihazın mesafe-nokta (D:S) oranını , bazen mesafe-hedef oranı (DTR) olarak da adlandırılır, kullanabilirsiniz . D:S oranı, cihazın optik sisteminin karmaşıklığıyla ilgilidir ve ekonomik kızılötesi termometrelerde 10:1'den profesyonel cihazlarda 50:1 veya daha yükseğe kadar değişebilir.
Örnek olarak D:S= 10:1 ve 50:1'i ele alırsak, aşağıdaki şekiller farklı ölçülen mesafelerde farklı D:S oranlarına sahip görüş alanının çaplarını göstermektedir.

50:1 gibi yüksek D:S oranlarına sahip kızılötesi termometreler, daha büyük bir mesafeden daha küçük alanları ölçebilir. Bir kızılötesi termometre seçerken, ölçtüğünüz hedeflerden ne kadar uzakta olmanız gerektiğini ve hedeflerin ne kadar küçük olduğunu düşünün. Hedef ne kadar küçük ve uzaksa, o kadar yüksek D:S oranına ihtiyacınız olacaktır.
Uygulama örneği:
Üretim endüstrisindeki bir uygulayıcı bir iş parçasına ısıl işlem uyguluyor. Uygulayıcı, nesnenin sıcaklık değişimini bilmek ve kaliteyi kontrol etmek için nesnenin sıcaklığını uzak ve güvenli bir mesafeden ölçmek istiyorsa, uygulayıcı D: S= 30: 1 veya daha yüksek bir kızılötesi termometre seçebilir.
UNI-T'nin termometreleri farklı uygulama senaryolarına ve gereksinimlere göre çeşitli opsiyonel D: S'ye sahiptir. Ekonomik termometre UT300A+' nın D: S'si 10: 1'dir. UT302+ serisi için 20: 1'dir. Ve profesyonel termometre UT305+ serisi için 55: 1'dir.
Eminim artık hepiniz D:S'ye göre kızılötesi termometrenin nasıl satın alınacağını biliyorsunuzdur.