Termokupl nedir? Sıcaklık Ölçümü için Termokupl Nasıl Seçilir?

28-11-2022 13:28
Termokupl nedir? Sıcaklık Ölçümü için Termokupl Nasıl Seçilir?

Termokuplların temel kılavuzuna giriş, şunları öğreneceksiniz:

Termokupl nedir ve nasıl çalışır?

Termokuplların uygulamaları

Termokupl Çeşitleri

Termokuplların yapıları

Termokupl nasıl seçilir?

Bölüm Bir: Termokupl nedir ve nasıl çalışır?

Termokupl, sıcaklığı ölçen yaygın olarak kullanılan bir termometre bileşenidir. Doğrudan sıcaklık ölçümü yapabilir, sıcaklığı bir termoelektrik tahrik kuvveti sinyaline dönüştürebilir ve sinyali termometre aracılığıyla ölçülen hedefin sıcaklık değerine geçirebilir. Termokupl, çok çeşitli sıcaklık ölçüm işlemlerinde kullanılan basit, sağlam ve uygun maliyetli bir sıcaklık sensörüdür. Endüstriyel alan için ideal bir araçtır. Temel prensibi termoelektrik etkidir.

Farklı metallerden oluşan iki tel her iki ucundan birleştirildiğinde ve uçlardan biri ısıtıldığında, termoelektrik devrede akan bir elektromotor kuvveti, yani Seebeck etkisi oluşur. Sıcaklığı ölçen uç, çalışma ucu veya sıcak bağlantıdır ve devreye kablo aracılığıyla bağlanan uç, soğuk bağlantıdır. Termokuplun soğuk bağlantısının sıcaklığı ölçüm sırasında değişmeden kalmalı ve termoelektrik potansiyel ölçülen sıcaklıkla orantılıdır. Soğuk bağlantının (genellikle ortamın) sıcaklığı ölçüm sırasında değişirse, doğruluk ciddi şekilde etkilenecektir. Sıcaklık değişiminin neden olduğu etkiyi telafi etmek için bazı önlemler alınabilir, buna soğuk bağlantı telafisi denir.

Bölüm İki: Termokuplların uygulamaları

Termokupl, sağlam ve uygun maliyetli olması ve geniş bir sıcaklık aralığına sahip olması nedeniyle en yaygın kullanılan sıcaklık sensörüdür. Esas olarak endüstriyel üretim, termal güç üretimi, klima, buzdolabı, elektronik güç ve gıda işleme sıcaklığını ölçmek, izlemek ve kontrol etmek için kullanılır.

Uni-T'nin Termokupl ürünlerini tanıtıyoruz

UT325F: 4 Kanallı Termometre, sıcaklık probu olarak bir termokupl kullanan ve bir mikroişlemciyle gelen yüksek doğruluklu bir dijital termometredir. K, J, T, E, R, S ve N tipi termokupllarla çalışabilir. Dört kanallı sıcaklık ölçümüyle sıcaklık farkı görüntülenebilir. Her kanal, ayrı termokupl tipi geçişini destekler.

UT320A/D : Geniş ölçüm aralığına, yüksek ölçüm doğruluğuna ve seçilebilir termokupl K/J'ye sahip çift girişli bir termometredir.

UT325 : Çift giriş (T1,T2), K-, J-, T-, E-, R-, S- ve N- tipi termokupllar için uygundur. Aşırı limit alarmı, aşırı limit sinyal çıkışı ve kullanıcı tarafından otomatik hata ayıklama özellikleri ile donatılmıştır.

UT305A+/C +: K tipi termokupl destekler. Karşılaştırma modunda, termometre ölçülen nesnenin sıcaklığını (IR) K tipi termokupl sıcaklığından (KT) çıkararak otomatik olarak bir fark (IR-KT) hesaplar. Yüzey sıcaklığı karşılaştırması, emisivite ayarlaması vb. için uygundur.

UT305A+/C+ : K tipi termokupl destekler. Karşılaştırma modunda, termometre ölçülen nesnenin sıcaklığını (IR) K tipi termokupl sıcaklığından (KT) çıkararak otomatik olarak bir fark (IR-KT) hesaplar. Yüzey sıcaklığı karşılaştırması, emisivite ayarlaması vb. için uygundur.


Bölüm Üç: Termokupl Türleri

Termokupllar iki türe ayrılabilir: Baz metal termokupllar ve asil metal termokupllar. Bakır, demir veya nikel alaşımları gibi baz metaller daha az maliyetlidir. Alaşımdaki metalin tam oranı belirsizdir, ancak voltaj/sıcaklık tepki eğrisi kesindir. Asil metal termokupllar platin ve rodyum gibi asil metallerden yapılır. Asil metalin tam saflığı ve oranı ve voltaj/sıcaklık eğrisi kesindir.

Aşağıdaki tabloda bazı yaygın termokupl tipleri ve kullanım alanları gösterilmektedir.



Dördüncü Bölüm: Termokuplların yapıları

Yaygın olarak kullanılan iki tip termokupl yapısı vardır: Montaj tipi termokupllar ve kılıflı termokupllar.

Montaj termokuplları:

Bir montaj termokupl esas olarak bağlantı kutusu, koruyucu tüp, yalıtım kılıfı, kablolama terminali ve termal elektrottan oluşur ve çeşitli montaj ve sabitleme cihazlarıyla donatılmıştır. Basit montaj, kolay değiştirme, basınç yayı sıcaklık algılama bileşeni, iyi titreşim direnci, geniş sıcaklık ölçüm aralığı, yüksek mekanik mukavemet ve iyi basınç direnci avantajlarına sahiptir.

Kılıflı termokupllar:

Kılıflı bir termokupl, termokupl teli, yalıtım malzemesi (genellikle yüksek saflıkta magnezyum oksit tozu) ve metal borunun birleştirilmesi ve gerilmesiyle oluşturulur. Bükülme kapasitesi, yüksek basınç direnci, hızlı termal tepki süresi ve dayanıklılık avantajlarına sahiptir.

Kılıflı termokupl probları üç yaygın bağlantı tipinden biriyle mevcuttur:

Topraklanmış bağlantı termokuplları: Topraklanmış bağlantı probunun ucunda, termokupl telleri fiziksel olarak prob duvarının içine bağlanır. Bu, dışarıdan, prob duvarından termokupl bağlantısına iyi bir ısı transferi ile sonuçlanır. Bu, topraklanmış bağlantı termokuplunun topraklanmamış bağlantı termokuplundan daha hızlı bir tepki süresine sahip olacağı anlamına gelir. Ancak, topraklanmış bağlantı termokuplları toprak döngülerinin neden olduğu gürültüye karşı oldukça hassastır ve bu da düşük okuma doğruluğuna neden olur.

Topraklanmamış bağlantı termokuplları: Topraklanmamış bir probda, termokupl bağlantısı prob duvarından ayrılır. Tepki süresi topraklanmış stile göre daha yavaştır. Öte yandan, bağlantı elektriksel gürültünün sinyale karışmasını önlemek için kılıftan elektriksel olarak izole edilmiştir. Özellikle çok düşük seviyeli sinyaller için sıcaklık ölçüm doğruluğunu daha yüksek hale getirir.

Açık bağlantı termokuplları: Açık bağlantı termokuplları kılıfın ucundan dışarı doğru çıkıntı yapar ve çevredeki ortama maruz kalır. Optimum tepki süresine sahiptir ancak aşındırıcı olmayan ve basınçsız uygulamalarla sınırlıdır.


Termokupl yapısı basittir ve gerçek uygulama senaryosuna göre tasarlanabilir. Aşağıda Uni-T'in ölçüm cihazlarıyla birlikte kullanılabilen bazı termokupl aksesuarlarının parametreleri verilmiştir.

Bölüm Beş : Termokupl nasıl seçilir?

1. Uygulama senaryosunu belirleyin

Termokupllar birçok endüstride ve uygulamada kullanılabilir, bu nedenle doğru olanı seçmek, onu tam olarak nasıl ve nerede kullanmak istediğinizi bilmekle başlar

2. Sıcaklık aralığını belirleyin

Seçilen termokuplun sıcaklık aralığı tercihen istenen sıcaklık aralığını kapsamalıdır. Bu, farklı tipteki termokuplların sıcaklık aralığını bilmemizi gerektirir.

K tipi bir termokupl geniş bir sıcaklık aralığı sunar ve en sık kullanılan termokupllardan biridir. Ancak, termokupl probunuz aşırı sıcaklıklara maruz kalacaksa, N tipi bir termokupl yüksek sıcaklıklarda daha kararlıdır ve T tipi bir termokupl aşırı düşük sıcaklıklar için en iyisidir.

3. Hızlı tepki süresini ve dayanıklılığı belirleyin

Üç tip termoçift bağlantısı vardır: açık, topraklanmış veya topraklanmamış. Açık bir bağlantı en hızlı tepki süresini sağlayacaktır. Ancak, prob aşındırıcı gaza veya yüksek basınca maruz kalacaksa, açık bir bağlantı kullanılmamalıdır. Topraklanmamış bir termoçift en yavaş tepki süresini sunar ancak termoçiftin kılıf tarafından elektronik olarak izole edilmesi ve korunması da isteniyorsa yine de en iyi seçim olabilir. Genellikle, büyük tel çaplarına sahip termoçiftler çok iyi dayanıklılığa sahiptir ancak zayıf termal tepkiye sahiptir.

4. Çalışma ortamını göz önünde bulundurun

Açıkta kalan bir termokupl, aşındırıcı olmayan uygulamalarla sınırlıdır. Hem topraklanmış hem de topraklanmamış bir termokupl, aşındırıcı veya yüksek basınçlı ortamlarda kullanılabilir, ancak termokuplun kılıf tarafından elektronik olarak izole edilmesi ve korunması gerekiyorsa topraklanmamış bir prob en iyisidir.

5. Kurulum gereksinimlerini göz önünde bulundurun

Termokuplun mevcut ekipmanlarla uyumlu olması gerekebilir.

6. Fiyatı göz önünde bulundurun

Soy metal termokupllar genellikle baz metal termokupllardan daha pahalıdır. Kullanıcılar normal ölçümü sağlamak için gerçek duruma göre uygun termokupl seçebilirler.
Unit Termometre, Ortam Isı ve Nem Ölçer çeşitleri satın almak için TIKLAYIN.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.